Yıldız oyuncu, yıldız takımdan çıkar

27 Ocak, 2011

Fenerbahçe Ülker'in ve futbol takımımızın aynı saatlerde sahada olması, kupadaki tüm iddiasızlığımıza rağmen hoş değil. Biz takımımızın idmanını bile seyretmek isteriz.  Aksi mümkün değilmiydi bilmiyorum. Nasıl kısıtlar olabilir bilmiyorum. Futbolumuzu yöneten, yetkin olduğunu düşündüğümüz kurumlardan, daha iyi bir planlama beklerdim.
Sonucun iyi olması için, süreçteki herkesin işini iyi yapması gerekir. Sürecin sadece bir basamağında, işin sadece bir unsuru, yeterince iyi olmazsa, işte o kıyının kıyısı gelir, en olmadık zamanda karşına dikilir. Güzel bir tablonun tam ortasında ayarsız, ahenksiz, zevksizce durur. Her şeyi berbat eder.
Bu akşam sahaya çıkacak iki takımımıza basitçe bu gözle bakalım.
Fenerbahçe Ülker;

  • Savunma: takımda az veya çok süre olan tüm oyuncular, sahanın her yerinde, her zaman yüksek bir savunma çabası içinde.  Oynadığı anlarda kritik ve istikrarlı skor katkısı yapan Greer, savunmada iyi ve istikrarlı bir seviyeye ulaşamadığı için artık takımda değil. 
  • Fiziksel kalite: takımda tüm oyuncular pozisyonların gerektirdiği, fiziksel sertliğe ve hıza sahipler. Tabi ki bazıları daha hızlı ve güçlü, ama hepsi en üst seviyede ki maçlarda bile aksamayacak fiziksel kaliteye sahip.
  • Pas tekniği: takımda topu eline aldığında baskı yediği anda doğru arkadaşına bulamayacak hiç kimse yok. Top hücum seti boyunca hızlı ve staretejik bir biçimde dolaşıyor, boş ve doğru adamı buluyor.
  • Dripling: Uzun oyuncularımız bile topu yere başarılı bir biçimde vurabiliyorlar. Rakip savunmanı yarattığı her boşluğu tüm oyuncularımız değerlendirebilir.
  • Şut tekniği, Hiç bir koç Fenerbahçe Ülker'in hiç bir oyuncusunu savunmada riske edemez. Ettiği an skor cezasını yer.
Futbol takımını uzun uzun yazmayacağım. Daha geniş bir sahada 11 kişi ile oynanan futbolda daha çok parametre var. Tabi ki basketbolda da var. İlk aklıma gelenleri yazdım sadece, oyunu benden iyi bilenler pek çok şey ekleyebilir. Gelelim tekrar Futbol takımımıza kısaca.
Cristian, Selçuk gibi oyuncular sadece savunma yapmak için sahaya çıkıyorlar. Alex, Semih gibi oyuncular ise sadece hücum için.  Daha başlarken, ince ince elemeden, kaliteli herhangi bir takıma kaybetmeye yeter bu.
Çünkü iyi bir takım hücumda ve savunmada size karşı  + 2  oyuncuya sahip. Yazıyı bitirebilmek için kabaca giriyorum,  mesela +-2 değil. Hepimiz izliyoruz, ne yazık ki futbol takımımızda + ve - ler çok çok daha fazla.
Maç anında her pozisyonda, doğru hareketi yapabilmek için farklı yeteneklere ihtiyaç var. Mesela bir forvet oyuncusunun, takım hızlı hücuma çıkarken, geniş alanda süratli olması lazım, rakip stoperlerden daha yavaş forvetlerle sahada iseniz pek çok hızlı atak şansını kullanmazsınız. Bu örnekten yola çıkarak, Antalya maçındaki 11'imize bakalım. Savunmada topu kazanan Emre Belezoğlu olsanız, topu hızlı bir biçimde aktardığınızda etkili bir atak olması için tek seçeneğiniz Niang. Semih ve Alex'e verdiğiniz top muhtemelen etkili bir atağa dönüşmeyecek. Niang markajda ise yan pas, geri pas ve riskli dripling seçenekleriniz var.
İşte bir -1 daha. Gerçekten ofansif olarak iyi bir takımı düşenelim. Bayern München hızlı hücuma çıkarken, hızla boşuk arayan, Klose, Gomis ve Müller' sahip. Bu oyuncular hızları ile ünlü oyuncular değil, ama topu aldıklarında kaleye kadar inebilecek  hıza da sahipler. Rakip defans oyun kurarken Klose ve Müller karşısında yürüyerek orta sahaya çıkabilecek bir stoper düşünebiliyormusunuz. Peki, Alex ve Semih'li Fenerbahçe'de durum nasıl,  stoperler kendiliğinden orta yuvarlakta.  Rakip takım geri pas yaptığı zaman orta yuvarlığımıza  yapıyor zaten.
Ben sayfalarca yazmayı seven biri değilim. Yukarıdaki örnekler ifade etmek istediğimi açıklamaya yetiyor.
En önemli oyuncularımızın, büyük teknik kabiliyetleri dışında, büyük teknik eksiklikleri var. Bu eksiklikleri ustaca yamayan Daum takımı sürekli potada tuttu ama bir sürü final kaybetti. Rekabet arttıkça zaaflarınız daha çok sınanır. Bazen örtemezsiniz.
Büyük beklentilerimiz, büyük potansiyelimiz var. Daha komple bir takımı hak ediyoruz. Üst düzey rekabetin olduğu liglerde, yaşayan en klas oyuncu olan Ronaldinho üzerine takım kurulmuyor. Soluğu Brezilya'da aldı.
Bu oyuncular kıymetsiz değiller. Çok önemli özellikleri var. Ama 35-40 maçta, birbirinden farklı 15-20 takıma karşı etkili olamazlar. Bazı maçlarda varlıkları sorun olur. Bu oyuncular, maç seçerek, maçta an seçerek kullanılacak kıymetli  çilingir oyunculardır. Onları asli unsur görüp üzerine takım kurarsanız, cezanızı çekersiniz. Bizim bu seneki cezamız belli, kupa gitti, Avrupa gitti, elde var lig. Eğer elde ise. Ben hala umutluyum, çünkü Türkiye liginde rekabet gelişse bile, takımı iyi kullanırsak üstesinden gelebileceğimiz seviyede. Hala umutsuzum çünkü, nedense ve nasılsa, takım Semih ve Alex'in aynı anda sahada olması üzerine kurulmaya çalışılıyor. Bunu sadece Zico döneminde zaman zaman görmüştük. Alex daha genç ve hızlıydı, Semih ise daha açtı. Artık Semih'te kendisini yıldız mertebesinde görüyor. Oysa yıldız takımdır.
Ancak Fenerbahçe taraftarı oyuncu olaraka ta yıldız ister derseniz. Yıldız oyuncu, yıldız takımdan çıkar. Feberbahçe taraftarının yıldız takımı da, yıldızı da var.  Akşam gururla izleyeceğiz. Huzurumuzda, Fenerbahçe Ülker ve Ömer Onan. Yine yaptıkları en iyi işi yapacaklar. Sonuna kadar mücadele, sonuna kadar dayanışma ve destek.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

İzleyiciler