Takımımızın oyununda ki gelişim noktaları 1

07 Ekim, 2010

Takımımızın oyununda ki gelişim noktaları hakkında görüşlerimi bir kaç yazıya bölerek bu tenha blogta yayınlamaya çalışacağım.
Takımımızın oyununda ki ofansif eksiklikler.
Hepimiz ve tüm kamuoyu Fenerbahçe savunmasının ve orta alanının topu ön alana etkili bir şekilde aktarma yönünde başarısız olduğunu konuştuk. Zaman için Lugano, Edu, Gökhan, Bilica, Santos, Josico, Selçuk, Maldonodo ve Cristian gibi oyuncuları bu konuda tenkit ettik. Bu oyuncuların pek çoğu gerçekten baskı altında top kullanma konusunda çok usta oyuncular değil.  Ancak bence ön alanımızda, arka alandaki bu oyuncularımızın işlerini olduğundan çok daha zor hale getiren önemli eksiklikler vardı. Ön alanda ki, Guiza, Kezman, Alex gibi oyucularımız, topun ön alanda kalması veya oraya aktarılması için elzem olan fonksiyonları hiç bir zaman yerine getirmediler. Guiza, Kezman Alex, arkalarından yapılan yakın markajda, rakip oyuncuyu arkalarında tutup topu kontrol ederek ön alanda pas yapma ve oyun  kurma konusunda sezonlar boyunca çok başarısız maçlar oynadılar. Bu konuda bu oyunculardan farklı üzellikleri olan Semih formda olduğu dönemlerde bütün takımı görece olarak oldukça rahatlatabilmişti. Geçen sezonun ilk yarısında, bazı disiplinsizliklere karışana kadar, santrfor oynayan Kazım, özellikle Galatasaray maçında rakip stoperlerin baskısına karşın topu ileride tutmayı başarınca takımımız çok rahatlamıştı. Topu ileriye başarılı aktarmak ne kadar önemli bir teknik yetenekse, markajda olmasına rağmen top alabileceği bir pozisyon almak,  rakibi arkasında tutarak topu kontrel etmek ve başarılı bir şekilde kullanmakta, o kadar önemli bir teknik yetenek. Bu konuda başarılı olmak için sürekli hareket halinde olmak , ve topla buluştuğunuzda, baskı gördüğünüzde güçlü ve topu saklayacak teknik yetenekte olmak lazım. Fenerbahçe forvetinde yer alan ikililerin, ikisi birden hiçbir zaman bu fonksiyonu yerine getiremedi. Kaptanımız Alex markajdan kurtulup topla daha fazla buluşmak için, özellikle son sezonlarda fazla istekli olmadı. Bütün enerjisini gol noktalarına sakladı ve bu konuda olağanüstü bir performans sergiledi. Ancak oyunun ön alanda oynanması için yapması gerekenleri hiç bir zaman yapamadı. Guiza, Kezman önüne atılan toplarda başarılı ancak markaj altında top almada başarısız futbolculardı. Ve top gerektiğinden çok daha fazla ön alandan uzakta kaldı. Dolayısıyla hep golden uzak kaldık. Ve hep defansta ve orta alanda çok pres yedik. Yıllar içinde hocalarımız değişik varyasyonlar ve çözümler üretti. Gökhan-Devid uyumu Fenerbahçe'nin topu ön alana taşıma konusunda bulduğu başarılı çözümleden biriydi. Diğeri Tuncay-Ümit ortaklığıydı. Bulduğumuz diğer çözüm, Luciano, Nobre ve Marko ile bulduğumuz duran top golleriydi. Nobre faul alır, Alex kullanır ve gol atılır. Bu çözümler bu önemli dezavantaj giderildiğinde nasıl bir fark yaratırdı sizce.
Ön alandaki bazı diğer önemli işlevler ve bu eksikliklerin takıma malliyeti hakkında yine yazacağım. Görüşleriniz olursa lütfen paylaşın.

1 yorum:

Supernaut dedi ki...

Niang son dönemlerde gelen forvetlere nazaran çok daha iyi bir başlangıç yaptı, Dia formda bir hayli, topla iyi işler yapıp oyuncu eksiltiyor. Stoch oynatılırsa ve takım oyununa adapte olursa yeteneklerini gösterebilecek bir isim. Alex ise son deminde, saymıyorum onu o yuzden.

İsimler bazında daha bir parlak ofans, sistem bazında? Bence yine evet. Son haftalarda Alex'in kesip birinin kafayla tamamladığı gol sayısında ciddi azalma var, Direk frikik golü ise son 2-3 senedir yok denecek kadar az. Alex'in ve Piyer'in eski frikikleri dönemi kapandı. Penaltı deseniz, aylardır ilk penaltıyı geçen hafta verdiler, komik. Duran top olayından ziyade, daha organize ataklarla gol bulan bir Fenerbahçe var. Ve bu zaten bu hafta itibarıyla en çok gol atan takım ünvanımızla da ortada.

En çok gol yiyen 4. takım da biziz, o da ayrı, ama tek suçlu Bilica diyorum, hedef gösteriyorum, bıdı bıdı yapan gerzek yorumcuların aksine, hatayı tek kişide buluyor ve kendisine teşekkür dahi etmeden Brezilya'ya defolmasını diliyorum.

Sinirlendim sonlara doğru, siz bir de bu herifi izlerken neler yaşadığımı görün :)

Yorum Gönder

 
 
 

İzleyiciler